TuiNa Therapie

TuiNa (spreek uit twiena) is een therapeutische massagevorm die naast acupunctuur en kruiden een belangrijk onderdeel is van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine of TCM). TuiNa therapie werkt met dezelfde punten en meridianen (energiebanen) die gebruikt worden in de acupunctuur.

TuiNa kent een grote variëteit aan verschillende massagetechnieken die op het lichaam worden uitgevoerd en heeft zich al 4.000 jaar kunnen ontwikkelen tot een zeer effectieve therapie- en massagevorm. TuiNa heeft vele voordelen, omdat het naast acupunctuurpunten en meridianen ook werkt op spiergroepen, gewrichten en pijnpunten om het genezingssysteem te activeren.

TuiNa brengt rust en kan pijn weghalen, door de opgehoopte energieën te harmoniseren, de yin en yang aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen én de circulatie van Qi (levensenergie) en bloed te bevorderen. Deze levensenergie die door het menselijk lichaam beweegt via de energiebanen, moet steeds in balans zijn. Een onbalans uit zich in pijn of bewegingsbeperking. Door het lichaam te lezen, de spierblokkades te vertalen naar onbalansen van Qi, Yin en Yang wordt vaak ontdekt dat daaronder een diep liggende emotionele problematiek schuil gaat die gerelateerd is aan de klacht. Door deze holistische benadering wordt met TuiNa naast lichamelijk niveau ook op emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch niveau gewerkt.

TuiNa kan ook preventief toegepast worden, wanneer een onbalans nog slechts sluimerend aanwezig is. Hierdoor wordt voorkomen dat de ziekte of pijn zich werkelijk kan ontwikkelen. TuiNa is ook geschikt voor kinderen en voor mensen met een zwakker gestel. Ook kan het toegepast worden in plaats van acupunctuur, bij angst voor naalden.

Wat zijn de effecten van TuiNa therapie?    

  • Pijnvermindering
  • Een diepe ontspanning van lichaam en geest
  • Een betere doorbloeding in de spieren en het bindweefsel
  • Een betere energiedoorstroming in de meridianen
  • Verhoging van de weerstand
  • Het reguleren van de bloeddruk
  • Vermindering spijsverteringsklachten

De eerste afspraak: vraaggesprek, pols- en tongdiagnose

Om je klachten goed in beeld te krijgen, houden we voorafgaand aan de eerste behandeling een uitgebreid vraaggesprek. Hierbij vraag ik naar je eet-en drinkgewoonten, je slaappatroon, je stoelgang, belangrijke (traumatische) gebeurtenissen in je leven etc. Daarnaast doe ik ook een tong- en polsdiagnose. Daarna bespreken we het behandelplan, waarin ik je hulpvraag, de behandeling en de verwachte duur toegelicht. Als je akkoord gaat met de behandelaanpak wordt gelijk de 1e behandeling gegeven. Het vraaggesprek en de 1e behandeling duren samen zo’n 90 minuten.

De vervolg Tuina therapie behandelingen duren afhankelijk van de klacht 30 of 60 minuten. Na 6 – 9 behandelingen beoordelen we samen de effecten. Indien nodig wordt de behandeling aangepast of een vervolgtraject ingezet.

Aanvullende therapieën: (Oor) acupunctuur, GuaSha, Cupping, Moxa, Chinese kruiden en Medische Qigong

In overleg maak ik ook gebruik van oor acupunctuur (auriculo therapie), acupunctuur op onderarmen en -benen, GuaSha (schraaptechnieken) of Cupping. Ook kan ik moxa inzetten om de acupunctuurpunten op het lichaam te verwarmen. Voor het interne kan ik je nog extra ondersteunen met Chinese kruiden van Ohm Vital.

Preventief of om je herstel extra te bevorderen, kan ik je ook speciale oefeningen meegeven. Hierbij maak ik gebruik van (medische) Qigong.

Qigong is een oude Chinese bewegingsleer waarbij in vloeiende bewegingen de lichaamsenergie die geblokkeerd is, vrijgemaakt wordt. Voor de energiebanen naar onze belangrijke vitale organen zijn er specifieke houdingen en bewegingen die in de behandelingen kunnen worden aangeleerd. Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie; Gong betekent zoveel als “de kunst” of “vaardigheid”. Qigong kun je dus vertalen als “het beheersen van en werken met levensenergie”.

Klik hier om een indruk te krijgen van Qigong oefeningen.

TuiNa Zen Massage

Een TuiNa Zen massage is een heerlijke ontspannende wellness massage die ook in overleg als duo massage te boeken is. Deze massage wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Er zullen minder diepe technieken gebruikt worden als bij de TuiNa massage behandelingen, zodat je fijn in de ontspanning kunt blijven. Doordat bij deze TuiNa Zen massage alle meridianen in balans gebracht worden, zullen niet alleen je spieren zich ontspannen, maar komt ook je hoofd volledig tot rust. Een geregelde TuiNa Zen massage zal o.a. je weerstand verhogen en heeft een preventieve werking op beginnende klachten.

Een korte TuiNa Zen Massage duurt ongeveer 30 minuten, daarbij worden de nek, schouders, en de rug behandeld. Met een Tuina Zen massage compleet van 60 minuten worden tevens het hoofd, de armen, de benen en/of het buik- borstgebied gemasseerd.

Maak een afspraak online of bel me over de mogelijkheden!

Whatsapp openen
Hoe kan ik je helpen?
BeWell Healing
Hoi, type hier je bericht: